GIETVLOER VLOERAFWERKING EN INGESLEPEN VLOERVERWARMING
Vloerverwarming in combinatie met uw gietvloer vloerafwerking
Kunststofhars gebonden gietvloeren als vloerafwerking zijn geschikt in combinatie met inslijpen van vloerverwarming. “Gietvloer” is een algemene verzamelnaam voor diverse relatief dunne kunststof vloerafwerkingen die door gespecialiseerde applicatiebedrijven moeten worden aangebracht. Hierbij is het noodzakelijk om de sleuven van de vloerverwarming dicht te zetten en minimaal 5 [mm] te egaliseren, voordat de gietvloer aangebracht kan worden. Raadpleeg hiervoor uw gietvloerspecialist (leverancier) met kennis en ervaring.
Informatie
Optimale warmtegeleiding
Om een goede warmteafgifte van de vloerverwarming mogelijk te maken, mag de warmteweerstand van de vloerbedekking/vloerafwerking niet te hoog zijn.
De vloerafwerking moet de aangevoerde warmte vanuit het ingeslepen vloerverwarmingssyteem goed kunnen afgeven aan de ruimte erboven. De mate waarin dit gebeurt verschilt per vloerafwerking/materiaalsoort en wordt bepaald door de warmteweerstand (Rc-waarde) van deze vloerafwerking en wordt weergegeven in [m²K/W].
Hoe lager de RC-waarde hoe beter de warmte afgeeft deze waarden liggen voor de diverse vloerafwerkingen tussen de 0,01 en 0,15 [m²K/W].
Een gietvloer heeft een warmteweerstand van ca. 0.02 [m²K/W] afhankelijk van de applicatie opbouw.
Hierdoor is het goed toepasbaar voor onze ingeslepen vloerverwarming. Raadpleeg voor de juiste afwerking uw leverancier van de gietvloer, hij kan u de details vertellen van zijn product.
Warmteafgifte
De warmteafgifte voor de door JK ingeslepen vloerverwarming is vastgelegd door een DIN EN ISO/IEC 17025 geaccrediteerd laboratorium (Wärmetechnische Prüfgesellschaft mbH WTP Belijn) en is opgenomen in het certificeringsprogramma van DIN CERTO.
Eén van deze testen hebben we in samenwerking gedaan met een producent van de PU gietvloeren.
Aan de hand van deze testen (meetresultaten) kunnen we voor een PU gietvloer de warmteafgifte naar boven bepalen. Als voorbeeld, bij een ruimtetemperatuur van ca. 20 [°C] en een aanvoertemperatuur van ca. 40 [°C] zal bij een warmteweerstand van ca. 0.05 [m²K/W] de warmteafgifte ca. 72 [W/m²] zijn bij een oppervlakte temperatuur van ca. 29 [°C].
Combinatie met duurzame energie
Het is mogelijk om met onze ingeslepen vloerverwarming om met een relatief lage temperatuur van het verwarmingswater een woning/ruimte comfortabel te verwarmen. Dit gebeurd energie-efficiënt in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp.
Dichtzetten en egaliseren
Bij het toepassen van een kunstharsgebonden vloerafwerking is het noodzakelijk om de ingeslepen vloerverwarmingsleidingen dicht te laten zetten door het gespecialiseerde applicatiebedrijf. Door dit onder te brengen bij uw leverancier van de vloerafwerking, wordt de garantie op de gehele vloerafwerking gewaarborgd. Daarnaast beschikken vooral de applicateurs over kennis van en ervaringen met toepassingen van kunstharsgebonden vloeren en wat daarbij noodzakelijk is om een goede kwaliteit te verkrijgen van de vloerafwerking.
Voor het aanbrengen van dichtzetmassa dient de vloer en de sleuven te worden ontdaan van stof, dit kan door deze goed te stofzuigen. Bij het dichtzetten, moeten de sleuven waarin de vloerverwarmingsbuizen zijn gemonteerd goed worden gevuld met de dichtzetmassa i.v.m. de warmteafgifte van de vloer. Raadpleeg hiervoor ook uw leverancier van de gietvloer.
Afhankelijk van de soort gietvloer toepassing, zal in combinatie met de ingeslepen vloerverwarming de gehele vloer conform advies van de leverancier geëgaliseerd moeten worden met een laag dikte van ongeveer 5 [mm] (ook dit kan dan weer verzorgd worden door de applicateur/leverancier van de uiteindelijke vloerafwerking).
PU Gietvloer
Een polyurethaan gietvloer, oftewel een PU gietvloer, kenmerkt zich door een zacht en elastisch oppervlak. Naast het comfort dat een polyurethaan gietvloer biedt, is de polyurethaan gietvloer een prachtige designvloer die niet zal misstaan in woonhuizen, kantoren, showrooms en openbare gebouwen.
Polyurethaan als basis van een PU gietvloer
Polyurethaan wordt onder andere gebruikt in autolakken. Net als autolak wordt de PU gietvloer gekenmerkt door zijn glans, waterafstotende werking, goede krasvastheid en flexibiliteit. De PU gietvloer werd eerst vooral toegepast als industrievloer. Door zijn bijzondere eigenschappen is een polyurethaan gietvloer in de afgelopen jaren ook populair geworden bij designers. Daarom ziet u de PU gietvloer steeds vaker als vloer in woningen.
Het aanbrengen van een gietvloer is iets wat kennis, vakkundigheid en ervaring vereist. Een klein foutje tijdens het aanbrengproces kan later voor bijvoorbeeld onthechting of andere onwenselijke situaties zorgen. Laat een PU gietvloer daarom altijd door professionals aanbrengen.
Epoxy gietvloer
Een epoxy gietvloer bestaat uit kunststof polymeer en wordt veelal toegepast in bedrijven. Omdat een epoxy gietvloer bestand is tegen chemicaliën en met gemak zware voertuigen en machines kan verdragen, is een epoxy gietvloer de ideale bedrijfsvloer. Een epoxy gietvloer is keihard en gemaakt voor zware belasting. De vloer is een tussenvorm tussen een reguliere gietvloer en de nog sterkere epoxyvloer.
Gietvloer beton
Beton beschermen of beton verfraaien, gebeurd met een groot aantal beton-verduurzamingsproducten betonnen vloeren. Gietvloeren en coatings voor beton zijn afkomstig van gerenommeerde leveranciers hierdoor kunnen er door de gietvloerspecialist garanties worden gegeven op kleurechtheid.
Gietvloer op beton op basis van 2-componenten epoxy
Een gietvloer aanbrengen op beton op basis van epoxy heeft een significant voordeel; de toplaag heeft een twee maal zo grote druk- en treksterkte als regulier beton. Een epoxy gietvloer die op een betonnen ondergrond is aangebracht is geheel naadloos en watervast en door toepassing van diverse topcoatings kunnen extra voordelige eigenschappen worden verkregen. Denk aan anti-slip coatings voor extra gebruiksveiligheid of anti-statische coatings voor het afvoeren van statische elektriciteit op betonvloeren. Deze laatste wordt dan ook veelvuldig als gietvloer toegepast op betonvloeren van laboratoria en ziekenhuizen alsmede bedrijven waar met gevoelige electronische apparatuur wordt gewerkt. Een epoxy gietvloer op beton is niet alleen een zeer sterke vloerafwerking, de toplaag kan door een net wat andere compositie meerdere functionele voordelen opleveren.
Woonbeton – nieuwe generatie beton gietvloer
Woonbeton is een andere variant beton gietvloer. Deze afwerkingslaag is een stuk dikker dan PU gietvloeren en epoxy gietvloeren en kan tot een dikte van 6-8 mm worden aangebracht. Woonbeton is een cementgebonden beton gietvloer, vergelijkbaar met een anhydriet dekvloer maar dan uitgevoerd met cement in plaats van gips als bindmiddel. Het woonbetonmengsel heeft tijdens het aanbrengen hetzelfde zelfnivellerende en vloeibare karakter als anhydriet deklagen. Woonbeton gietvloeren zijn populair door de grote keuze en mogelijkheden wat betreft afwerking, structuur en kleur. G-vloeren BV levert en appliceert woonbeton van superieure kwaliteit in honderden oppervlaktestructuren en tinten. Daarbij kunt u kiezen uit een volwaardige woonbeton gietvloer waarbij de pigmenten door de gehele betonmassa worden gemengd of ons ‘toplaag woonbeton’ waarbij alleen de toplaag van een kleur wordt voorzien.
Cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden gietvloer heeft een betonnen uitstraling en geeft een woon- of bedrijfsruimte een moderne en industriële look. Een cementgebonden gietvloer is naadloos aan te brengen over uw bestaande vloer. U heeft dus geen aanvullende kosten voor het verwijderen van uw oude vloer. De cementgebonden gietvloer is eenvoudig schoon te houden en vraagt dus weinig onderhoud.
Een cementgebonden gietvloer kan op elke ondergrond gelegd worden. De staat van de ondergrond is echter wel zeer belangrijk. Om de vloer goed te leggen moet de grond vlak en vormvast zijn. Bepaalde bestaande vloeren moeten eerst grondig geschuurd worden voordat de cementgebonden gietvloer gelegd kan worden. De benodigde preparatie van de vloer heeft invloed op de uiteindelijke prijs per vierkante meter.
Betonlook vloer
Een betonlook vloer geeft een interieur een modern en opvallend karakter toe aan uw interieur. Deze gietvloer heeft de uitstraling van beton, maar wordt gemaakt van kunststof. Hierdoor profiteert u van de sterke en comfortabele eigenschappen van kunststof en heeft u een unieke vloer die jarenlang meegaat.
De samenstelling van een Betonlook vloer
Betonlook vloeren zijn aan te leggen in vrijwel elke kleur en met diverse patronen. De keuze van de kleur draagt bij aan de uiteindelijke prijs van deze vloerafwerking. Het is eveneens mogelijk om diverse extra eigenschappen toe te voegen aan een betonlook vloer. Voorbeelden van deze opties zijn het toevoegen van een extra kraswerende of slijtvaste laag. Aan de toevoegingen zitten een meerprijs verbonden.
Veelgestelde vragen
Een kunststof gietvloer is gemaakt van polyurethaan en is een echte designvloer. Strak, tijdloos en comfortabel. Dankzij het naadloze oppervlak en de vloeistofdichtheid van de PU gietvloer, is de gietvloer heel gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Stofzuigen en dweilen met water is al voldoende om de vloer weer helemaal schoon te krijgen. Dat maakt deze gietvloeren zo praktisch voor ieder huishouden.
Een cementgebonden gietvloer is een gietvloer op basis van natuurlijke mineralen en grondstoffen: snel hardend en snel hydraterend cement, kiezelzand, harsen en additieven. In plaats van epoxyharsen of polyurethaan als drager is een cementmengsel gebruikt, een mengsel dat veel vloeibaarder is dan regulier cement. De gietmassa is zelf nivellerend en is snel aan te brengen op een groot aantal [m²]. Een cementgebonden gietvloer is een zeer goed alternatief voor de reguliere zandcement dekvloeren die al decennia worden toegepast. Dit soort gietvloeren noemen we ook wel ‘woonbeton’. De cementgebonden gietvloer is een combinatie van de robuustheid van de traditionele zandcement dekvloer met de arbeidsbesparende voordelen van een zeer vloeibare mortelspecie. De gietvloer is snel aan te brengen, op te pompen en te verwerken met een zeer korte droogtijd. Een cementgebonden gietvloer is toe te passen tot een dikte van 3 [mm] en is daarom ook zeer geschikt voor renovatie van bestaande betonnen ondergronden of tegelvloeren.