Vloerverwarming in combinatie met parketvloer

Ingeslepen vloerverwarming en parket kunnen goed gecombineerd worden, op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met een aantal belangrijke “spelregels”. Het is belangrijk om te weten dat niet alle houten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

 

 

 

Parket en ingeslepen vloerverwarming

Op het moment dat de vloerverwarmingsbuizen ingelopen zijn, komt de vraag “Hoe moet hier een parketvloer op aangebracht worden?

JK vloerverwarming werkt samen met veel op dit gebied gespecialiseerde detaillisten (parketspecialisten), die onze vloerverwarming meenemen.

In geval van een goede vlakke ondervloer kan er rechtstreeks verlijmd worden over de leidingen (eventueel vooraf primeren voor de hechting). Het is verstandig om de sleuven met de leidingen eerst dicht te zetten met een geschikte parketlijm en vervolgens het parket te verlijmen. Het is ook mogelijk om in 1 keer te verlijmen met een geschikte parketlijm maar dat is afhankelijk van het type parket en de staat van de vloer waarin de ingeslepen vloerverwarming is aangebracht. Vraag altijd hierover advies bij uw parketspecialist.

Ook is het mogelijk de sleuven met de vloerverwarmingsbuizen een dag voor aanvang van het leggen van parket dicht te zetten met één van de systemen die JK heeft ontwikkeld met gerenoveerde lijmfabrikanten. Deze dichtzetmassa wordt spanend op de vloer aangebracht en verdicht de sleuven met de vloerverwarmingsbuizen. Daarna kan of moet er er eventueel (afhankelijk van de vloeropbouw) geëgaliseerd worden. de dikte van de egalisatie laag moet in overleg met de applicateur die egaliseert. In de meeste situaties wordt door de leverancier minimaal 3-5 [mm] voorgeschreven.

 

Aandachtspunten voor Parket

Het allerbelangrijkste nadat de parketvloer en de ingeslepen vloerverwarming zijn geïnstalleerd, is de communicatie vanuit de parketspecialist naar de eindgebruiker.

Parket en vloerverwarming is goed te combineren, mits er de consument zich aan de spelregels houdt. Let bijvoorbeeld op de luchtvochtigheid in de woning!

Het parket heeft in de basis een vochtgehalte van circa 9 [%] wanneer het gelegd wordt. Dit vochtgehalte is gebaseerd op een gemiddelde kamertemperatuur van 21 [°C] en een relatieve luchtvochtigheid van 45-65 [%]. Als dit vochtgehalte stijgt (door hoge luchtvochtigheid) of daalt (door lage luchtvochtigheid), zal het hout hierop reageren als natuur product.

Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid constant blijven, op respectievelijk ca. 20 [°C] en 50-65 [%], gebeurt weinig met de vloer. Wanneer één van deze variabel-en verandert, zal het hout hierop reageren.

De meeste schades ontstaan niet door de ingeslepen vloerverwarming, maar de combinatie van een lage luchtvochtigheid met een warm gestookte vloerverwarming. Hierdoor kan het hout extreem terug drogen en kan er dus schade ontstaan. Het beste advies is om de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden met weinig schommelingen en met een luchtvochtigheid afgestemd op de oppervlakte temperatuur van de houten vloerafwerking. Dit is goed te regelen met een luchtbevochtiger en een goed afgestelde vloerverwarming. Voor het juiste advies hierover dient u uw parketspecialist te raadplegen.

Zie hiervoor ook rekentool voor ruimtetemperatuur/relatieve vochtigheid en oppervlakte temperatuur van de parketvloer

Parket

Hout is een natuurproduct met comfortabele eigenschappen als het aankomt op vasthouden van warmte . Daarnaast haalt u met parket afkomstig uit beheerde bossen, een milieuvriendelijk product zonder schadelijke stoffen in huis. Eerlijk materiaal dus, dat ook nog eens een leven lang meegaat. Mooie bijkomstigheid: Parketvloeren vormen een ideale partner voor een duurzame toepassing met JK ingeslepen vloerverwarming!

 

 

Hoe gevoeliger het hout is voor externe omstandigheden, zoals relatieve luchtvochtigheid of temperatuur, hoe minder geschikt het hout is voor vloerverwarming. Ook de dikte van het parket is bepalend. Hoe dikker het systeem, hoe moeilijker het is om vloerverwarming als hoofdverwarming toe te passen. In de regel wordt een eiken houten vloer het meest toegepast op vloerverwarming.

Wanneer het parket te dik is of een te hoge warmteweerstand heeft, dan laat de vloer niet genoeg warmte door vanuit het vloerverwarmingssysteem. De de ruimte wordt dan niet warm genoeg. Om te bepalen of het mogelijk is in combinatie met vloerverwarming is het van belang om met de leverancier van het parket te bespreken wat de warmteweerstand is van de gekozen parketvloer.

Veelgestelde vragen

Er zijn drie soorten parket. Massief parket, lamelparket en fineerparket. Over het algemeen zijn lamelparket en fineerparket beter te combineren met vloerverwarming dan massief parket.

Lamelparket bestaat volledig uit hout, maar wel gefabriceerd door 3 lagen hout haaks op elkaar te persen tot één plank, om te zorgen dat deze minder gaat werken.

Fineerparket bestaat uit 3 lagen van verschillend materiaal, waarbij alleen de toplaag bestaat uit hout. Daarnaast lijkt fineerparket meer op laminaat, maar met het verschil dat het echt hout is.

Parketvloeren en houten vloeren lijken veel op elkaar. Het belangrijkste verschil is echter dat parket niet altijd volledig uit hout bestaat (fineerparket), terwijl een houten vloer een 100% natuurlijk houtproduct is. Daarnaast bestaat een parketvloer uit 3 lagen verlijmd hout, terwijl een houten vloer meestal een massief houten vloer is. Parketvloeren zijn bovendien stiller dan houten vloeren.

Ik wil ook vloerverwarming onder mijn parketvloer
Offerte aanvragen